Es pot conduir sense punts i que no et multin

Conduir sense punts no és delicte si el conductor té recursos de multes pendents de resoldre.

És a dir, pot ser que l’automobilista hagi esgotat tots els punts del seu carnet per cometre infraccions de trànsit, però la pèrdua de vigència del permís no sigui ferma perquè no ha conclòs el termini per a presentar els corresponents recursos o aquests estiguin pendents de contestació per part de Trànsit.

puntsEn aquest cas, el conductor que segueixi agafant el cotxe no se li pot imputar un delicte tipificat a l’article 384 del Codi Penal. És el nou criteri que aplica la DGT des del dia 24 de juliol, la data d’instrucció que recull aquesta última interpretació de la norma ordenada per la directora general de Trànsit, María Seguí.

Fins ara passava que, quan la Guàrdia Civil detenia a un conductor i comprovava que tenia el saldo de punts a zero, se li imputava automàticament un delicte contra la seguretat viària castigat amb penes de presó de fins a sis mesos o multa de 288.000 euros, o treballs en benefici de la comunitat de fins a 90 dies.

Així, pasava que la majoria dels jutges acabaven determinant el sobreseïment del cas en comprovar que hi havia recursos pendents per resoldre i s’accelerava el procés pel qual un conductor havia de passar inexorablement pels cursos de recuperació de punts.

El fiscal de Seguretat Viària ja havia alertat d’aquesta situació en repetides ocasions i la DGT ha pres nota en aquesta ocasió amb la seva nova instrucció. De fet, així ho explica en el seu instrucció.

Al·ludeix expressament a que la proliferació de pronunciaments judicials en els termes descrits va fer que la Fiscalia General de l’Estat, s’inclinés directament per no mantenir l’acusació penal quan la fermesa de la resolució declarativa de la pèrdua de vigència, tot i ser executiva, estigués pendent de la resolució del recurs d’alçada, diu la instrucció

El president de l’associació de defensa de conductors, Mario Arnaldo, va recordar que la memòria de la Fiscalia General de l’Estat de l’any passat va alertar que conduir sense punts constitueix el segon de tots els delictes de seguretat viària per volum de diligències obertes que es cometen a Espanya, només per darrere de la conducció sota els efectes de l’alcohol.

Segons Arnaldo, en el període 2008-20211 es van tramitar 157.973 diligències prèvies i urgents

policiaNo obstant això, és el primer que més sobreseïments i sentències absolutòries genera a petició dels propis fiscals per fallades en la tramitació administrativa en l’expedient de declaració de pèrdua de vigència per part de Trànsit, especialment pel que fa a notificacions es refereix.

El que sembla clar és que les nova instrucció de Seguí evitarà que molts conductors passin pels tribunals i es vegin obligats a contractar un advocat, amb el desemborsament econòmic que això comporta.

El Ministeri de l’Interior ja ha reconegut errors en el sistema del carnet per punts i ha hagut d’indemnitzar automobilistes als que injustament se’ls ha privat del permís de conduir, se’ls ha obligat a fer un curs de sensibilització i a examinar-se de nou.

Amb la nova instrucció de Trànsit ara passarà que els agents de trànsit veuran en els seus ordinadors quan parin a un conductor i comprovin les seves dades els següents missatges:

«En període de presentació de recurs-no imputació penal» o bé «pendent de resoldre recurs- no imputació penal », quan en l’expedient es tingui constància de la presentació d’un recurs d’alçada, encara que això no evitarà una sanció administrativa.

Des que es va posar en marxa el carnet per punts, fa set anys, 161.517 conductors han perdut la vigència del seu permís i prop de 80.000 conductors disposen d’un saldo de tres punts o menys.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *