La fertilitat femenina es perd amb l’edat, saps perquè?

Investigadors del Centre de Recerca de l’Hospital de la Universitat de Mont-real (Canadà) han descobert una nova explicació per a la infertilitat femenina associada a l’edat.

Gràcies a les tècniques de microscòpia d’avantguarda, els científics han vist per primer cop un defecte específic en els ovòcits dels ratolins més vells.

Aquesta anomalia també es troba en els ovòcits de les dones grans. En concret, l’estudi publicat a «Current Biology» ha observat que la ‘coreografia’ de la divisió cel·lular està deteriorada i, per això, causa errors en el procés d’intercanvi de cromosomes.

Aquesta nova nova explicació per a la infertilitat relacionada amb l’edat, explica Greg FitzHarris, es basa en el fet que els microtúbuls que orquestren la segregació cromosòmica durant la divisió cel·lular es comporten anormalment en els òvuls més vells. En lloc d’actuar de manera controlada i simètrica, els microtúbuls van en totes les direccions. I aquest moviment alterat contribueix a errors en la segregació cromosòmica ». assenyala Greg FitzHarris.

Les dones, i altres femelles mamíferes neixen amb un nombre fix d’ous, que romanen latents en els ovaris fins a l’alliberament d’un sol òvul per cicle menstrual.

Però en les dones, la fecunditat disminueix significativament al voltant dels 35 anys.

Ous aneuploides

Una de les principals causes de la infertilitat femenina és un defecte en els ous que els fa tenir un nombre anormal de cromosomes. Aquests anomenats ous aneuploides són cada vegada més prevalent a mesura que la dona envelleix.

I aquesta és una raó clau per les quals les dones grans tenen problemes de quedar-se embarassada i tenir embarassos a terme. També se sap que aquests ous defectuosos augmenten el risc d’avortament involuntari i poden causar la síndrome de Down a nadons a terme, assenyala FitzHarris.

Fins ara es pensava que la causa era que la ‘cola’ que manté els cromosomes junts treballa malament en els ous més vells. Això es coneix com a hipòtesi de ‘pèrdua de cohesió‘.

Ara, el nostre treball no contradiu aquesta idea, sinó que demostra l’existència d’una altra alteració: els defectes en els microtúbuls, que causen fusibles defectuosos i en fer-ho semblen contribuir a un tipus específic d’error de segregació cromosòmica, afegeix el professor FitzHarris.

Estem explorant possibles tractaments que algun dia podrien fer possible revertir aquest problema.

ous

Els microtúbuls són petites estructures cilíndriques que s’organitzen per formar un fus. Aquesta màquina biològica complexa reuneix els cromosomes junts i els classifica en el moment de la divisió cel·lular, després els envia als pols oposats de les cèl·lules en un procés anomenat segregació cromosòmica.

En els ratolins, aproximadament el 50% dels ous de les femelles més grans tenen un fus amb una dinàmica caòtica dels microtúbuls, comenta FitzHarris.

Els investigadors creuen que aquests defectes del fus també són un problema en els éssers humans. És a dir, la maquinària mòbil funciona de manera menys eficient en els ous amb major edat, però això no està causat per l’envelliment dels cromosomes.

Segons FitzHarris, aquest descobriment pot en el futur permetre el disseny de nous tractaments de fertilitat per ajudar les dones a quedar-se embarassades. Estem explorant possibles tractaments que algun dia podrien fer possible revertir aquest problema i rejovenir els ous, explica FitzHarris.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *