L’ocupació de centres d’animals augmenta un 16% en deu anys a Catalunya

L’ocupació dels centres d’acollida d’animals abandonats a Catalunya ha augmentat un 16% en 10 anys, passant de 8.459 animals en 2005 fins als 9.856 el 2015, en un període en el qual el nombre de centres s’ha mantingut estable.

Les dades formen part d’un estudi sobre l’abandonament d’animals de companyia a Catalunya que ha comparat la situació entre 2005 i 2015, elaborat per Agents Rurals i Càtedra Fundació Affinity de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), presentat aquest dijous en roda de Premeu.

Han comparat una anàlisi de 2005 amb un altre de 2015, mitjançant una enquesta a 120 centres dels quals han respost 106, la qual cosa indica que s’acullen més animals en el mateix nombre de centres.

Podria ser que haguessin ampliat les instal·lacions en aquest període, però també que estiguin donant menys espai a cada animal, ha alertat la coautora de l’estudi, la investigadora de la UAB, Paula Calvo.

De fet, el director de la Càtedra Fundació Affinity, Jaume Fatjó, ha afirmat que es disposa de les eines per analitzar quin és el nivell de felicitat que tenen aquests animals i probablement les respostes que tindrem no ens agradaran.

centre

Aquest augment s’ha produït tot i el descens dels abandonaments: 22.215 animals de companyia van ser abandonats a Catalunya el 2015, mentre que el 2005 van ser 24.600, un descens del 9,6%, però en canvi han arribat als centres un 32% més d’animals, la qual cosa ha contribuït un augment d’entrades de gats, que han pujat un 10,5%.

El principal motiu és el de les ventrades indesitjades. Convé insistir en l’esterilització, ha demanat Calvo, que ha considerat positiu el descens dels sacrificis. Això no ha estat compensat suficientment amb les adopcions ni la recuperació per part del mateix propietari amb “Les dades segueixen sent alarmants, perquè ni l’adopció ni la recuperació augmenten espectacularment, i els animals s’acumulen als centres

Només un 24% de gossos i un 5% de gats trobats a 2015 portaven xip, un petit augment d’un 7% i un 4% respectivament: Al llarg de 10 anys les campanyes per censar i identificar han tingut resultats mínims.

Segueixen havent-hi molts animals sense xip, a més hi ha una sensació d’impunitat, perquè tenir xip no dissuadeix de l’abandonament. Hi ha propietaris que identifiquem amb el xip i els diuen que se’ls quedin, ha explicat.

El mateix estudi indica una manca de recursos públics en aquests centres, i especialment dels Ajuntaments, Consells Comarcals i Diputacions

L’acollida d’animals és obligatòria però no hi ha els recursos necessaris per atendre’ls.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *